ÇANAKKALE YENİCE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Yenice Sosyal ve Kültürel Yaşam

Sosyal Yapı

a) İlçemizde Sosyal Yaşantı ;

 Bayram, Panayır, Düğün ve okulların sosyal faaliyetleri içinde tipik Anadolu kasabasının özelliklerini taşımaktadır. Halk genellikle iş dışındaki zamanını ev, kahvehane, yakın akraba ve komşu ziyareti, televizyon izleme, kısmen avcılık ve balıkçılık hobileri ve piknik alanlarında vakit geçirme şeklinde değerlendirir.
           
İlçemizde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün biçki, dikiş, nakış, sergilerinden başka sergi açılmamaktadır.

            Yenice Merkezinde, Pazarköy ve Akçakoyun Beldelerinde Mayıs sonu ile Haziran ayı başlarında 3–4 gün süren panayırlar yapılmaktadır, halkımız yoğun ilgi göstermektedir.

b) Demografik Yapı

             İlçe merkezi ve köylerde yaşayanların büyük çoğunluğu genellikle Yörük olarak tabir edilir. Bazı kesimlerde 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı – Rus Savaşı ve balkan Savaşı sonrasında özellikle Bulgaristan Yunanistan ve diğer Yörelerden göçen nüfus da bulunmaktadır. Bu nedenle birkaç köyümüz, Pomak, Muhacir ve Çerkes’dir. Bazı kesimlerde sayıları az da olsa Çingene tabir edilen kişiler de yaşamaktadır. İlçemizde aşiret, şeyhlik, ağalık düzeni yoktur.

c) Aile Yapısı

            Yörede genellikle çekirdek aile tipi mevcut olup, ailede babanın otoritesi yaygın olarak kabul görmektedir. Gelirler tek elde toplanıp, harcamalar tek elden yapılır. Düzenli bir aile planlaması yapılmamış olmakla birlikte çocuk sayısı genellikle fazla değildir. Son yıllarda 2 çocuktan fazlası nadiren görülmektedir.

d) Kültürel Durum

 İlçemizde bir Kütüphane ve Yenice Belediyesi tarafından açılan bir Etnografya müzesi hizmet vermektedir. Kültür, Sanat ve Aktivite Merkezide burada yer almaktadır.

            Yenice MYO’nun folklor ekibi, müzik korosu ve tiyatro topluluğu kendi bünyesinde faaliyet göstermektedir. Ayrıca İlköğretim ve ortaöğretim okullarımızın da bazılarında folklor ekibi ve değişik kültürel çalışmalar yürütülmektedir.

İlçemizde folklor konularında araştırmalar yapılmaya başlamıştır. Yöreye has folklor kıyafetleri ile ilgili bir albüm hazırlamış, yöre türkülerinden “YENİCE’NİN Düzüne“ türküsü derlenerek notaya alınmış, yöreye ait manilerden derlemeler yapılmıştır. Yörede bayanlarca düğünlerde giyilen “Dallı” adında sim-sırma giysi ile dövülmüş buğday ve etten oluşan “Keşkek” yemeği meşhurdur. Evlenmelerde başlık parası vb. adetler yoktur.

            İlçemizde sinema salonu ve mahalli yayın yapan radyo-TV istasyonu bulunmamakta, haftada bir gün yayın yapan “Yenice İda Gazetesi” isimli bir gazete bulunmaktadır. İlçe merkezi ve beldelerde kitap satışı yapan işyerleri mevcuttur.

Yeni Mahalle Biga Caddesi No 3 YENİCE / ÇANAKKALE - 02864743445

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.